💊 Sok żołądkowy – mieszanina trzech wydzielin, wytworzonych oddzielnie przez trzy różne komórki gruczołowe błony śluzowej
- komórki okładzinowe (wydzielina okładzinowa)
- kwas solny
- H2O
- czynnik wewnętrzny wiążący witaminę B12
- komórki główne (wydzielina nieokładzinowa)
- pepsynogen
- niewielka ilość płynu o składzie zbliżonym do płynu pozakomórkowego
- komórki śluzowe nabłonka powierzchni
- śluz o strukturze żelu
💊 Błona śluzowa
- liczne fałdy, wyniosłości, pola z dołeczkami, do których uchodzą gruczoły żołądkowe
- warstwy
- nabłonek powierzchniowy
- warstwa gruczołowa
- blaszka mięśniowa śluzówki
💊 Gruczoły
- wpustowe (część wpustowa)
- właściwe/trawieńcowe (dno i trzon)
- odźwiernikowe (część odźwiernikowa)
💊 Gruczoły właściwe
- komórki główne
- trzon, podstawa gruczołów właściwych
- obfita siateczka endoplazmatyczna
- silnie rozwinięty aparat Golgiego
- komórki okładzinowe
- trzon, szyjka gruczołów właściwych
- ułożone obwodowo w stosunku do światła gruczołu
- liczne mitochondria
- system tabularno-pęcherzykowy z wieloma kanalikami wewnątrzkomórkowymi wyposażonymi w mikrokosmki
- w cytoplazmie komórek znajduje się anhydraza węglanowa i cyklaza adenylowa, a w obrębie błony pokrywającej mikrokosmki i kanaliki wewnątrzkomórkowe znajduje się H+-K+-ATP-aza, stanowiąca główny element antytransportera protonowo-potasowego (pompa potasowa), odpowiedzialnego za wypompowywanie H+ do wewnątrz komórek okładzinowych i transport K+ w przeciwnym kierunki
- pod wpływem pobudzenia przez histaminę oraz gastrynę i Ach uwalnianych w pobliżu komórek okładzinowych, następuje gwałtowne wbudowywanie rurek i pęcherzyków w błonę kanalików wewnątrzkomórkowych i powstają tam liczne mikrokosmki, przez co wielokrotnie zwiększa się powierzchnia kanalików śródkomórkowych. Ten system tabularno-pęcherzykowy stanowi właściwe miejsce pompy protonowej
- komórki niezróżnicowane i śluzowe szyjki (w tym macierzyste pnia)
- strefa regeneracyjna gruczołów
- dają początek nowym komórkom
- zmieniają się w komórki główne lub okładzinowe
- komórki wewnątrzwydzielnicze – heterogenna grupa komórek srebrochłonnych, należących do rozsianych komórek serii APUD
- komórki enterochromafinowe (EC) – wytwarzają i wydzielają serotoninę i motylinę
- komórki G ➡️ somatostatyna
- substancja P, wazoaktywny peptyd jelitowy (VIP), peptyd uwalniający gastrynę (GPR), enkefalina – obecne w neuronach pozazwojowych układu autonomicznego żołądka i jelit, uwalniane podczas stymulacji tych neuronów
- komórki tuczne (ECL) – występują w pobliżu komórek okładzinowych
– tworzą histaminę z L-histydyny przy udziale dekarboksylazy histydynowej
– magazynują i wydzielają histaminę pod wpływem gastryny i Ach - komórki G ( część antralna) – wytwarzają, magazynują i wydzielają do krwi gastrynę
💊 Gastryna – główny hormon pobudzający wydzielanie żołądkowe H+ poprzez stymulację uwalnianej parakrynnie histaminy i komórek ECL, jak i w wyniku bezpośredniego pobudzenia komórek okładzinowych
💊 Wymiana nabłonka powierzchni (2-6 dni)
- pobudzana przez hormon wzrostu, gastrynę, transformujący czynnik wzrostu (TGFα) i epidermalny czynnik wzrostu (EGF) oraz poliaminy
💊 Bariera żołądkowa – zdolność żołądka do zapobiegania szybkiemu przenikaniu jonów H+ z jego światła do krwi i Na+ w kierunku przeciwnym
💊 Hipoteza dwu komponentów – komórki okładzinowe wydzielają jony H+ o stałym stężeniu (ok.170 mmol/L). Objętość tej wydzieliny zmienia się zależnie od stopnia pobudzenia wydzielniczego, chociaż jej skład jest taki sam. Wydzielina nieokładzinowa produkowana przez komórki inne niż okładzinowe, mają stałą objętość i względnie stały skład, niezależnie od stopnia stymulacji.
- przy małej objętości soku przeważa wydzielina nieokładzinowa z głównymi składnikami : Na+,K+,Cl–,HCO3-, natomiast przy dużej objętości wzrasta głównie stężenie H+,K+,Cl–
💊 Proces wydzielania H+
- wytwarzanie H+ – śródkomórkowa hydroliza wody do H+ i OH–
HOH ➡️ OH– + H+
synteza kwasu węglowego, katalizowana przez anhydrazę węglanową
OH– + CO2 ➡️ HCO3–
- aktywny transport H+ przez błonę pokrywającą kanaliki śródkomórkowe komórek okładzinowych
- przy udziale transporterów w błonie systemu tabularno-pęcherzykowego
- wbrew gradientowi elektrochemicznemu
- wymaga energii (ATP) ➡️ transport jonów H+ z cytoplazmy do światła kanalików śródkomórkowych, odbywa się przez pompę protonową (oprócz ATP wymaga K+ i Cl– )
W czasie, gdy wydzielane są jony H+, powstające aniony HCO3– dyfundują na zasadzie wymiany z Cl– do płynu zewnątrzkomórkowego i dalej do krwi w ilości identycznej jak ilość wydzielanego H+
💊 W mechanizmach wydzielania H+ przez komórki okładzinowe biorą udział swoiste receptory tych komórek reagujące na działanie histaminy (receptor histaminowy H2), acetylocholiny (receptor muskarynowy M) i gastryny (receptor gastrynowy)
- pobudzenie receptorów H2 – wzmaga się aktywność cyklazy adenylowej i wzrasta w komórce stężenie cAMP, służącego jako drugi przekaźnik śródkomórkowy
- pobudzenie receptorów M/gastrynowych – wzrost stężenia IP3, a w następstwie stężenia Ca2+
💊 cAMP i Ca2+ – śródkomórkowe przekaźniki aktywujące odpowiednie kinazy białkowe i wydzielanie jonów H+
💊 Cl–
- wydzielane do soku żołądkowego wbrew gradientowi stężeń przy udziale pompy chlorkowej sprzężonej z pompą protonową
- w warunkach spoczynkowych czynny transport Cl– przewyższa czynny transport H+ ➡️ różnica potencjału transśluzówkowego (PD) – z ujemną elektrycznie powierzchną wydzielniczą i dodatnią powierzchnią surowiczą śluzówki
💊 H2O
- przenika do światła żołądka biernie z osocza i płynu tkankowego przez błonę boczno-przypodstawną do komórek wydzielniczych
- siłą napędową przepływu wody przez komórki jest odpowiedni gradient ciśnień hydrostatycznych pomiędzy nośnikami a wnętrzem komórki
💊 Wydzielanie pepsyny
- pepsynogeny – nieczynne zymogeny
- powstają i gromadzą się w komórkach głównych gruczołów trawieńcowych (pepsynogeny gr. I) i w komórkach śluzowych nabłonka pokrywającego antrum i dwunastnicę (pepsynogeny gr. II)
- w spoczynku gromadzą się ziarnistościach zymogennych
- po pobudzeniu komórek wydzielają się do światła gruczołów, gdzie ulegają aktywacji pod wpływem H+, co powoduje wzrost aktywności pepsyny w soku żołądkowym oraz wyrównane wzmożenie syntezy pepsynogenów w komórkach głównych
- w obecności kwasu ulegają uaktywnieniu do pepsyn ( wymagane pH poniżej 5, przy pH poniżej 2 proces uaktywnienia pepsynogenu na pepsynę zachodzi autokatalitycznie pod wpływem samej pepsyny)
- bodźce pobudzające wydzielanie pepsynogenów
- faza głowowa (rzekome karmienie, hipoglikemia insulinowa)
- obecność pokarmu w żołądku
- pobudzenie cholinergiczne komórek peptycznych, wywołane rozciąganiem żołądka
- zakwaszenie błony śluzowej lub działanie sekretyny na komórki główne
💊 Czynnik wewnętrzny IF
- mikroproteid, wydzielany przez komórki okładzinowe
- niezbędny do prawidłowego wchłaniania witaminy B12 z jelit – wiąże B12 i przenosi do miejsca wchłaniania w końcowym odcinku jelita krętego
- wydziela się pod wpływem gastryny, histaminy lub insuliny
💊 Gastryna
- hormon heterogenny, występujący w kilku postaciach molekularnych charakteryzujących się obecnością tego samego amidu C-końcowego (Trp-Met-Asp-Phe-NH2)
- 17 – aminokwasowa mała gastryna (G-17)
- wydzielana przez komórki G antrum żołądka
- stanowi 90% zawartości gastryny w błonie śluzowej antrum
- pochodzi od prohormonu (pro-G-17)
- reszta tyrozylowa gastryny w postaci 17 może być zestryfikowana kwasem siarkowym i występuje wtedy jako gastryna I (G-I) lub może nie posiadać gr. siarczanowej i występować jako gastryna II (G-II)
- 34 – aminokwasowa duża gastryna (G-34)
- główna postać gastryny w osoczu krwi na czczo
- pochodzi od prohormonu pro-G-34
- minigastryna G-14
- peptyd 4 – aminokwasowa (G-4)
💊 Uwalnianie gastryny
- rozpoczyna się w fazie głowowej – pośredniczy w tym peptyd uwalniający gastrynę GPR
- faza żołądkowa
- największe uwalnianie gastryny
- związane zarówno z uwalnianiem GPR, jak i bezpośrednim działaniem produktów białek, kawy bezkofeinowej, wina, piwa i jonów Ca2+ na komórki G
- rozciąganie żołądka aktywuje śródścienne odruchy cholinergiczne pobudzające komórki G
- faza jelitowa
- zachodzi pod wpływem produktów trawienia białek i GPR
- uwalnianie gastryny ulega redukcji po zakwaszeniu (pH < 3 ) błony śluzowej części odźwiernikowej żołądka, a całkowite zahamowanie komórek G przypada na pH = 1 ➡️ AUTOREGULACJA ANTRALNA (wiąże się z uwalnianiem somatostatyny z komórek D i jej hamowaniu parakrynnym komórek G)
💊 Działanie gastryny
- silne pobudzenie wydzielania żołądkowego H+
- pobudzenie proliferacji komórek błony śluzowej proksymalnej części żołądka i dwunastnicy oraz jelita grubego
- pobudza sekrecję H+ z komórek okładzinowych, przez stymulację komórek ECL i uwalnianie histaminy na H2 (receptory tych komórek okładzinowych)
- wzmożenie aktywności motorycznej przewodu pokarmowego
- tonicznie kurczy się mięsień dolnego zwieracza przełyku i zwieracza odźwiernika
- zahamowaniu ulega skurcz zwieracza krętniczo-kątniczego i zwieracza bańki wątrobowo-trzustkowego (zwieracz Oddiego)
Gastryna jest inaktywowana głównie w nerkach i jelicie cienkim (miejscem inaktywacji enzymatycznej są naczynia włosowate)
💊 Acetylocholina
- neurotransmiter zwojów autonomicznych i pozazwojowych zakończeń przywspółczulnych
- jej działanie na wydzielanie żołądkowe odbywa się trójtorowo
- przez pobudzenie komórek okładzinowych za pośrednictwem receptorów M1
- pobudzenie uwalniania histaminy z komórek ECL poprzez receptory M1
- hamowanie uwalniania somatostatyny przez komórki D
💊 Histamina
- jeden z najsilniejszych bodźców wydzielania kwasu solnego
- znajduje się w dużym stężeniu w śluzówce obszaru gruczołów trawieńcowych
- śluzówka żołądka głównie w obrębie komórek ECL wykazuje obecność dekarboksylazy histydynowej, kluczowego enzymu w syntezie histaminy z histydyny, którego aktywność wzrasta po pokarmie, stosowaniu gastryny i pobudzeniu nerwów błędnych
- gastryna stymuluje komórki ECL do uwalniania histaminy
- pochodne metylowe histaminy są znacznie silniejszymi bodźcami wydzielniczymi
- sokopędne wydzielanie histaminy można zahamować przez blokadę receptorów histaminowych H2
💊 Ca 2+
- pobudzający wpływ na wydzielanie żołądkowe
- ułatwiają uwalnianie gastryny
- potęgują działanie bodźców, stymulujących bezpośrednio gruczoły żołądkowe
💊 Wydzielanie żołądkowe H+
- Podstawowe – okres między trawienny – jest wynikiem spontanicznego uwalniania Ach z zakończeń nerwowych, gastryny z komórek G i histaminy z komórek ECL z błony śluzowej
- Po posiłku
💊 Fazy wydzielania trawiennego
- głowowa (ok. 20%)
- pobudzenie żołądka przez bodźce pokarmowe, działające na receptory okolic głowy – uruchamiają bezwarunkowe i warunkowe odruchy pokarmowe, aktywujące wydzielanie z gruczołów trawiennych żołądka i trzustki, za pośrednictwem nerwów błędnych
- wydzielanie żołądkowe rozpoczyna się po 5-7 minutowym okresie utajenia i utrzymuje się przez 2-3 godziny
- wydzielina fazy głowowej – wysokie stężenie kwasu żołądkowego i pepsyny
- stymuluje również do wydzielania komórki G, za pośrednictwem GRP
- żołądkowa
- wydzielanie żołądkowe rozpoczyna się w momencie dostania pokarmu do żołądka i utrzymuje się przez 3-5 godzin
- obfite wydzielanie soku żołądkowego o wysokiej zawartości H+, towarzyszy temu obfite uwalnianie gastryny i wzrost tego hormonu we krwi
- pokarm białkowy – najsilniejszy bodziec fazy żołądkowej (pobudza wydzielanie żołądkowe głównie przez uwalnianie gastryny, w czym pośredniczą 3 mechanizmy:
- rozciąganie części odźwiernikowej i trzonowej żołądka, aktywujące odpowiednie odruchy śródścienne i długie wago-wagalne, stymulujące cholinergiczne komórki G
- alkalizacja powierzchni błony śluzowej części odźwiernikowej, potęgująca tę stymulację komórek G, przez rozciąganie żołądka
- działanie chemicznie swoistych substancji pokarmowych, bezpośrednio na komórki G
- uwalnianie gastryny wzmaga się także w fazie żołądkowej pod wpływem GRP uwalnianego z neuronów peptydergicznych, pobudzanych dzięki odruchom wago-wagalnym
- jelitowa
- rozpoczyna się w chwili przejścia pokarmu z żołądka do dwunastnicy i jelita cienkiego
- pośredniczą w niej krótkie, śródścienne i długie wago-wagalne odruchy, uruchomione przez rozciąganie dwunastnicy pokarmem
- pokarm białkowy w dwunastnicy i w jelicie drażni komórki G i pobudza je do niewielkiego uwalniania gastryny
- dwunastnica uwalnia pod wpływem pokarmu enterooksyntynę – hormon pobudzający bezpośrednio komórki okładzinowe do wydzielania H+
- wchłanianie z jelit aminokwasy również działają pobudzająco na wydzielanie żołądkowe, przez pobudzenie komórek ECL i uwalnianie histaminy
💊 Hamowanie wydzielania żołądkowego – wydzielanie żołądkowe kwasu solnego ustaje w okresie między trawiennym z powodu braku bodźca pokarmowego lub w wyniku hamowania czynnego (ośrodkowe, odźwiernikowe, dwunastnicze).
💊 Hamowanie ośrodkowe
- jest warunkiem zaniku łaknienia, sterowanego przez ośrodek głodu w podwzgórzu
- osłabia fazę głowową i zmniejsza wydzielanie żołądkowe
💊 Hamowanie odźwiernikowe
- zachodzi we wszystkich fazach wydzielniczych, gdy śluzówka obszaru gruczołów odźwiernikowych ulegnie zakwaszeniu poniżej pH = 3 – hamujący wpływ H+ na uwalnianie gastryny w antrum poprzez wzmożone uwalnianie somatostatyny przez komórki G (somatostatyna hamuje również bezpośrednio gruczoły trawienne, uczestnicząc w mechanizmach autoregulacji wydzielania żołądkowego)
💊 Hamowanie dwunastnicze
- powstaje po zakwaszeniu błony śluzowej dwunastnicy lub po zadziałaniu na nią produktów lipolitycznych, kwasów tłuszczowych oraz roztworów hipertonicznych soli i glukozy
- hamowanie wywołane zakwaszeniem – jest wynikiem aktywacji hamującego odruchu dwunastniczo-żołądkowego oraz uwalniania ze śluzówki substancji hamowanych (jak somatostatyna, sekretyna, GIP, CCK)
- tłuszcze i produkty lipazy wywołują zahamowanie wydzielania żołądkowego na drodze odruchowej oraz przez uwalnianie z dwunastnicy hormonów (sekretyny i CCK – efekt hamujący tłuszczów na wydzielanie H+ w żołądku)
Dodaj komentarz