Dieta podczas przeziębienia

Zima nie chce odpuścić. Co więcej… wróciła do nas ze zdwojoną siłą. Mróz, opady deszczu i śniegu, przeszywający wiatr i przeziębienie gotowe! Jeżeli Twój organizm tym razem nie wygrał z chorobą, koniecznie zobacz jak w naturalny sposób szybko wrócić do formy. Wspieraj swój organizm odpowiednią dietą!

 

1

 

💊 Ważne, aby dieta w okresie choroby była lekkostrawna.

Zrezygnuj ze smażenia potraw i dużego obciążania organizmu tłuszczem. Zwróć jednak uwagę na zawartość w diecie kwasów omega 3 i 6. Idealnym pomysłem na obiad będzie łosoś – gotowany na parze lub przygotowany w kombiwarze.
Unikaj ciężkostrawnych węglowodanów, o wiele lepiej sprawdzi się teraz ryż, płatki owsiane czy też kasza manna.

Dbaj również o to, aby spożywać produkty w łatwo przyswajalnej postaci. Dlatego w tym przypadku lepszym rozwiązaniem będą warzywa gotowane niż surowe. Dobrym pomysłem będą także świeże soki owocowe i warzywne.

W przypadku gorączki zdecydowanie unikaj ostrych przypraw, ponieważ podnoszą one ciepłotę ciała. Zamiast tego możesz stosować delikatniejsze przyprawy, które oprócz walorów smakowych są dobrym źródłem antyoksydantów.

 

2

 

💊 Popraw swoją odporność, dzięki witaminie C.
Dobrze wiemy, że witamina C, jako silny antyutleniacz, jest sprzymierzeńcem dla naszej odporności. Najwięcej znajdziemy jej w papryce oraz natce pietruszki. Idealnym dodatkiem do herbaty będzie także sok z dzikiej róży, porzeczki lub aronii.

💊 Cud miód!

Miód to kolejny z naturalnych antybiotyków. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciepłej wody z cytryną. Pamiętaj jednak, że miód (tak samo jak witamina C) traci swoje właściwości podczas podgrzewania, dlatego nie zalewaj go wrzątkiem.

 

3

 

💊 Imbir – leczy i rozgrzewa!
Imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Doskonale sprawdzi się gorący napar z imbiru. Jednak z powodu silnego działania rozgrzewającego, unikaj go podczas wysokiej gorączki.

 

4

 

💊 Nie zapominaj o czosnku i cebuli. Oba te produkty cechuje wysoka zawartość siarki, dzięki czemu dobrze zwalczają patogeny. Można je spożywać na surowo lub sporządzić z nich specjalny syrop.

💊 Pij dużo wody!
Odpowiednia ilość płynów jest ważna szczególnie w warunkach, które mogą spowodować odwodnienie, czyli np. w stanach gorączkowych.

💊 Jeżeli naturalne metody nie wystarczyły i musiałeś sięgnąć po antybiotyk, koniecznie wzmocnij florę bakteryjną jelit. Produkty fermentowane (kefir, jogurt naturalny) są bogate w prebiotyki, czyli bakterie pomagające nam wzmocnić układ odpornościowy.

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑