Jak wspominaliśmy w poprzednim poście, ze względu na delikatny smak awokado pasuje niemalże do wszystkiego. Dlatego też możemy znaleźć niezliczoną ilość przepisów zawierających ten wyjątkowy owoc pod różną postacią – od dodatku do sałatek, przez lekki krem do wyszukanych smoothie. My, postanowiliśmy przedstawić wam dzisiaj 3 sposoby włączenia awokado do naszej diety.
🥑 Podstawę stanowi oczywiście spożywanie awokado na surowo. To najszybszy i najprostszy sposób. Osobiście jesteśmy zwolennikami połączenia awokado z jajkami i właśnie takie inspiracje wam przedstawimy.
Czas przygotowania? Max 6 minut. Wrażenia smakowe? Nie do opisania! Kanapki z awokado to jego najprostsze wykorzystanie.
🥑 Jeżeli masz więcej niż 6 minut możesz pokusić się o zrobienie pasty z awokado. Po „otworzeniu” awokado, należy wydrążyć cały miąższ do miseczki, rozgnieść widelcem i…gotowe! Oczywiście możesz eksperymentować z dodatkami. Dla nas awokado doskonale łączy się z czosnkiem.
Składniki:
- 1 awokado
- 3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
Do tego sadzone jajka i jesteśmy w niebie. Spróbujcie koniecznie!
🥑 Szklanka orzeźwienia, czyli zielony koktajl z awokado! Wystarczy wrzucić ulubione składniki do blendera i gotowe. Na razie jesteśmy zakochani w aromatycznych i bardziej wytrawnych odsłonach awokado, niż w słodkiej wersji, dlatego przedstawimy wam koktajl wyłącznie z awokado, szpinaku i bazylii.
Składniki:
- 1 awokado
- garść szpinaku
- garść świeżych liści bazylii
- 50 ml mleka
Składniki należy zblendować. W zależności od tego jaką gęstość chcemy otrzymać, można dodać więcej mleka lub wody.
Mamy nadzieje, że zachęciliśmy was do spróbowania choć jednego z przedstawionych wariantów!
Smacznego 😊
Dodaj komentarz