Ziemniaki są zdecydowanie jednym z najbardziej powszechnych produktów w polskiej kuchni, choć w ostatnich latach możemy zaobserwować spadek ich spożycia. Coraz bardziej popularne stają się natomiast bataty. Główną różnicą między tymi dwoma produktami jest przede wszystkim smak – bataty charakteryzują się słodkim smakiem, natomiast ziemniaki są bardziej mączyste.
W tym pojedynku ciężko wybrać zwycięzcę, ponieważ zawartość energii, białka, tłuszczów i węglowodanów w ziemniakach i batatach jest podobna – decydująca jest natomiast zawartość witamin i składników mineralnych.
W tradycyjnych ziemniakach znajdziemy więcej potasu oraz witaminy C. Bataty są natomiast bardzo dobrym źródłem witaminy A. Oba te produktu zasługują również na uwagę, ze względu na obecność witaminy B6.
Źródła:
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2666/2
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2548/2
Dodaj komentarz