Herbata herbacie nierówna

Herbata to napój znany na całym świecie. Każdy jej rodzaj ma inne właściwości, smak oraz aromat. Pasuje do każdego posiłku, o każdej porze dnia i nocy. Możemy pić ją z cukrem, cytryną, mlekiem… możliwości jest mnóstwo. Ale czy zastanawialiście się co właściwie różni poszczególne rodzaje herbat? W przekonaniu wielu, herbata czarna jest raczej bezwartościowa, pita z przyzwyczajenia, natomiast herbata zielona ma pomóc nam schudnąć i wyciszyć organizm, co nie do końca jest słusznym stwierdzeniem. Przybliżymy wam dzisiaj trochę bardziej właściwości tego popularnego napoju.

1

 

☕ HERBATA CZARNA

Czarna herbata to zdecydowanie najczęściej wybierany rodzaj herbaty. Sprawdza się świetnie w każdej sytuacji – w okresie zimowo-jesiennym w połączniu z miodem i cytryną pomaga nam zmierzyć się z przeziębieniem, natomiast gorzka bez dodatku cukru stosowana jest przy bólach brzucha.

Właściwości herbaty zależą przede wszystkim od długości procesu fermentacji, podczas którego powstają korzystne dla naszego organizmu związki. W przypadku czarnej herbaty proces ten trwa najdłużej, a jego wynikiem jest obecność teaflawin oraz tearubiginy. Liczne badania wykazały, że mają one równie korzystny wpływ, co antyoksydanty znajdujące się np. w herbacie zielonej. Zielona herbata zawdzięcza właściwości antyoksydacyjne katechinom, czyli polifenolom prostym – w przypadku herbaty czarnej są to polifenole polimeryczne.

Ponadto czarna herbata jest także źródłem kofeiny – oczywiście jej zawartość jest uwarunkowana wieloma czynnikami takimi jak gatunek czy sposób uprawy.

 

❓ CIEKAWOSTKA: Jeżeli parzysz czarną herbatę dłużej niż 3 minuty, to ma ona właściwości kojące, natomiast parzona do trzech minut zachowuje właściwości pobudzające!

 

☕ HERBATA ZIELONA

Od paru lat utrzymuje się moda na zieloną herbatę – znajduje się w każdej diecie cud, uznawana zarówno jako cudowny środek odchudzający oraz zapobiegający wszelkim chorobom.

Jak już wspomnieliśmy, zielona herbata zawdzięcza swoją super moc obecnością przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność naszych komórek, chroniąc je przed utlenianiem oraz usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, przyczyniające się do powstania nowotworów.

Napar z zielonej herbaty zawiera: sód, żelazo, potas, wapń, cynk oraz witaminy : A, B2, B6, C, E, K i PP. Zawarte w zielonej herbacie składniki skutecznie przyspieszają proces przemiany materii i zmniejszają apetyt.

 

☕ HERBATA CZERWONA

Uwaga, uwaga! Jeżeli naprawdę zależy wam na spadku wagi, to czerwona herbata jest absolutnym numerem jeden! Popularnością znacznie ustępuje herbacie zielonej, ale w walce z tkanką tłuszczową nie ma sobie równych – ze względu na przyspieszenie metabolizmu. Wypijanie kilku filiżanek dziennie może powodować stratę nawet 3 kilogramów. Na szczególną uwagę zasługuje pu-erh – jest to odmiana czerwonej herbaty powstająca w wyniku powolnej fermentacji. Przy zakupie, zwróćcie szczególną uwagę czy jest to właśnie ten rodzaj (możecie ją znaleźć np. w Piotrze i Pawle – koszt to ok. 4-5 zł za opakowanie).

Ponadto możemy w niej znaleźć witaminę C oraz minerały takie jak: magnez, cynk, selen, wapń, mangan oraz selen.

Oprócz działania „odchudzającego”, czerwona herbata dobroczynnie wpływa na wątrobę i ma działanie detoksykacyjne oraz obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność.

 

☕ HERBATA BIAŁA

Biała herbata to przede wszystkim bogate źródło polifenoli, które zwalczają wolne rodniki.

Zawiera również witaminę C oraz kofeinę. Uważa się, że może ona stanowić zdrowszy zamiennik dla kawy, ponieważ wykazuje podobne działanie pobudzające, a jednocześnie redukuje napięcie i stres.

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑